top of page

Slim kleurgebruik voor je happy homeoffice!

Les goûts et les couleurs...Hier zijn al veel boeken over geschreven. Veel hangt natuurlijk af van je persoonlijke smaak, maar ook de vorm van je kamer en de functie van je bureau is belangrijk.


Wat voor werk voer je uit in je werkruimte.

Kleuren hebben een invloed op je emoties, elk werk vraagt om een andere emotie. Ben jij boekhouder of persoonlijke assistente, dan vraagt je bureauruimte om andere kleuren (bijvoorbeeld blauw) dan iemand die in de creatieve (eerder frisse geeltinten) sector werkt. Stel jezelf de vraag of je nood hebt aan focus en concentratie of eerder aan een creatieve impuls.


Analyseer je ruimte

Heb jij een aparte, afgesloten ruimte of juist een werkhoekje in de gang, woonkamer of keuken? In dat laatste geval kan je dit hoekje onderscheiden door een accentkleur te gebruiken. Donkere muren komen op je af en doen de ruimte kleiner lijken terwijl lichte kleuren het gevoel geven dat de ruimte groter lijkt.

Denk steeds goed na over de kleuren waar je al dan niet van houdt en die je geen prettig gevoel geven, want kleuren kiezen doe je vooral vanuit je gevoel.


Een vleugje kleurenleer

Na de vorige stappen te hebben overlopen heb je al antwoord op enkele vragen, maar de hamvraag blijft natuurlijk, welk kleurenpalet klopt nu voor mij ik gebruiken?

Er is al veel onderzoek gedaan naar kleuren en de invloed op onze hersenen. Natuurlijk is er niet één gouden regel die voor iedereen geldt, maar ik zet de grote lijn hieronder uiteen.


  • Wit is een prima basis. Deze ‘kleur’ roept vrijwel geen emoties op, maar wordt vaak wel als kil ervaren. Daarom is een geheel witte werkplek (hoe strak het ook lijkt) niet direct een aanrader. Kies je toch voor wit, omdat je een kleine ruimte hebt bvb, neem dan een warm wit, bvb RAL9010 en kies kleur voor je accessoires of meubels.

  • Geel maakt blij, geeft warmte en energie en is vooral een goede stimulans voor creativiteit. Moet jij vooral out-of-the-box denken? Dan is een geel accent in je home office een goed begin.

  • Oranje heeft eenzelfde werking op je emoties als rood. Het verhoogt je focus en zet het vuur in jezelf/de passie aan het werk.

  • Blauw geeft juist weer een goede impuls aan je ???creatieve brein. Blauwe tinten zijn mannelijk en werken kalmerend, ben je snel gestresseerd is dit een goede keuze. Maar let op: teveel blauw werkt slaapverwekkend. Daarom wordt deze kleur vaak aangeraden in slaapkamers.

  • Groen is de kleur voor balans en balans is eigenlijk altijd goed. Maar ook dit kan too much worden. Een heel groene kamer is dus niet echt een aanrader. Tip: zet groene planten in je home office. Dit brengt niet alleen kleur, ze zuiveren ook de lucht en verhogen je concentratie. Lees er meer over in deze blog.


Over het algemeen geldt: niet teveel van één kleur. Het gaat om de balans. Kies daarom voor een neutrale basis (bijvoorbeeld wit, grijs of nude tinten) en breng contrast aan met kleur(en). Je hoeft niet direct je hele muur een andere kleur te geven, maar denk aan accessoires, kunst in stimulerende tinten.Of, zoals je nu vaak ziet, doe aan color blocking,

,verschillende kleurvlakken op je muur te schilderen. Zo geef je op een subtiele manier de juiste kleur aan je thuiswerkplek.

Bron, roomed.nlbottom of page