top of page

Hier brandt de lamp!

Je weet wel hoe vervelend het is als je niets op je scherm kan lezen door de reflecties, of dat je videocall niet vlot verloopt door te veel tegenlicht bij je gesprekspartner. Als interieurontwerper kan ik me daar nogal aan ergeren ;-). Daarom hierbij veel tips voor het juiste licht op je bureau.


De juiste verlichting is een combinatie van voldoende daglicht en enkele lichtpunten. Maak een lichtplan, op een plattegrond duid je aan waar je je verlichting wil aanbrengen. Je kan je verlichting van je happy workspace opdelen in drie delen:


1. Basisverlichting

Deze dient om je volledige ruimte goed te verlichten. Je sluit deze aan op de hoofdschakelaar en doe je als eerste aan wanneer je de bureauruimte binnenloopt. De basisverlichting is meestal een plafondlamp.


2. Functionele verlichting

Werkverlichting is het voornaamste. Daglicht is ontzettend belangrijk want dat geeft je energie. Als je niet veel daglicht hebt, kies je het beste voor wit, ‘koud’ LED licht. ‘Koud’ licht is meer van toepassing en efficiënter in een ruimte waarin gewerkt wordt. Denk aan wandlampen met een LED lichtbron tussen 4000K en 5000K. Een tafellamp is perfect voor gerichte werkverlichting.

Tip: zorg voor dimbare lichtbronnen zodat je het ook een beetje sfeervol kan maken in de avond en om je werkdag rustig af te sluiten.


3. Accent verlichting.

Deze dient om je thuiswerkplek gezellig te maken. Denk aan het in de spotlight zetten van een kunstwerk of misschien zelfs iets dat jezelf maakt.


Hoeveel lampen je nodig hebt hangt natuurlijk af van de grootte van je ruimte. Heb je veel of weinig daglicht? Schilderde je de ruimte in lichte of donkere kleuren? Voor de werkplek raad ik aan om de muren zo licht mogelijk te houden, dat verhoogt de productiviteit.


De Europese Unie adviseert 500 lux voor je thuiskantoor. Het aantal lumen wat nodig is per vierkante meter wordt uitgedrukt in lux. 1 lux = 1 lumen per vierkante meter. Is je bureauruimte bijvoorbeeld 10m²? Dan heb je 500x10 = 5000 lumen nodig om je thuiswerkplek goed te verlichten. Het aantal lumen van een lichtbron staat op de verpakking.


Led verlichting is tegenwoordig héél populair en nog eens goed voor je portemonnee ook. Vroeger werd Led vaak als ongezellig aanzien, maar tegenwoordig kan je ze in alle kleurtemperaturen en lichtsterktes krijgen. Op je werkplek gebruik je best een zo hoog mogelijke lichtsterkte, dat verhoogt je efficiëntie.


Graag persoonlijk advies om te bepalen welk licht bij jou werkplaats past? Dan kan je me hier contacteren.Info, lampenlicht.bebottom of page